Dodano: 2022-11-21

Okra


| |



Na witrynie ekologia.pl zaprezentowano informacje na temat okry, nazywanej piżmianem jadalnym. To roślina z Etiopii i Indii, która najlepiej czuje się w temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni Celsjusza. Niekiedy bywa wykorzystywana w kuchni, jako dodatek do potraw. Jest ceniona nie tylko za ciekawy smak, ale i właściwości zdrowotne oraz małą kaloryczność. Stanowi bogactwo:

  • beta-karotenu,
  • błonnika pokarmowego,
  • potasu,
  • wapnia,
  • witaminy B,
  • fosforu,
  • węglowodanów,
  • ryboflawiny,
  • niacyny,
  • tiaminy.

Może być spożywana w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę, a to dzięki dużej ilości witaminy C.

Ponadto okra, ze względu na obecność kwasu askorbinowego, wzmacnia tkanki łączne, chroni przed niszczeniem naczyń krwionośnych i pomaga neutralizować wolne rodniki, przyczyniające się do szybszego starzenia się organizmu. Sięgają po nią osoby mające problemy z perystaltyką jelit, które borykają się z zaparciami. Roślina ta zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, reguluje krążenie i sprawdza się u cukrzyków.


Dodaj Ocene(0 z 0 głosów)


Dodaj Opinie


Nie zamieszczono jeszcze komentarzy.

Firmy Z Branży