Dodano: 2022-11-21
Okra
Na witrynie ekologia.pl zaprezentowano informacje na temat okry, nazywanej piżmianem jadalnym. To roślina z Etiopii i Indii, która najlepiej czuje się w temperaturze nieprzekraczającej 30 stopni Celsjusza. Niekiedy bywa wykorzystywana w kuchni, jako dodatek do potraw. Jest ceniona nie tylko za ciekawy smak, ale i właściwości zdrowotne oraz małą kaloryczność. Stanowi bogactwo:
- beta-karotenu,
- błonnika pokarmowego,
- potasu,
- wapnia,
- witaminy B,
- fosforu,
- węglowodanów,
- ryboflawiny,
- niacyny,
- tiaminy.
Może być spożywana w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę, a to dzięki dużej ilości witaminy C.
Ponadto okra, ze względu na obecność kwasu askorbinowego, wzmacnia tkanki łączne, chroni przed niszczeniem naczyń krwionośnych i pomaga neutralizować wolne rodniki, przyczyniające się do szybszego starzenia się organizmu. Sięgają po nią osoby mające problemy z perystaltyką jelit, które borykają się z zaparciami. Roślina ta zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, reguluje krążenie i sprawdza się u cukrzyków.
Dodaj Ocene(0 z 0 głosów)
Dodaj Opinie